RT Cerulean - шаблон joomla Новости

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΑΝΟΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Υποψήφιοι με τον σύνδεσμο "Νέοι Ορίζοντες" με υπ. Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα τον Παναγιώτη Νάνο

Κυριακή, 05 Μαΐου 2019, 21:44

Στο Πρωτοδικείο Καρδίτσας κατατέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 5/5  το ψηφοδέλτιο του δημοτικού συνδυασμού "Νέοι...

Θέση για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 20:55

Η θέση μας για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα ήταν και είναι ξεκάθαρη: είμαστε αντίθετοι...

Αξιοποίηση των πηγών Αγίου Γεωργίου Μορφοβουνίου

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 20:42

Η αξιοποίηση των πηγών Αγίου Γεωργίου Μορφοβουνίου αποτελούσε πάντοτε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Η...

Στελέχωση Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019, 20:36

Μία από τις αιτίες υστέρησης και παρακμής που έχει περιέλθει ο Δήμος λίμνης Πλαστήρα, είναι...

Πρόταση: Στοά Παλαίωσης

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, 5:19

Πρόταση: Μουσείο

Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019, 5:18

Πρόταση: Αναψυκτήριο Κερασιάς

Τρίτη, 09 Απριλίου 2019, 13:03

Προταση: Οδικό δίκτυο

Τρίτη, 09 Απριλίου 2019, 12:58

Σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

Η ανεργία είναι το σημαντικότερο κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο στα ορεινά χωριά αποκτά άλλες διαστάσεις και ιδιαίτερη οξύτητα. Δεν είναι της ώρας για λόγια και περιγραφές. Το πρόβλημα δεν λύνεται με ευχολόγια, διαπιστώσεις και μετάθεση ευθυνών. Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης οφείλει να είναι αποτέλεσμα πολιτικών, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η πρόσβαση των ανέργων στις τοπικές θέσεις εργασίας, οφείλει να είναι κοινωνικά δίκαιη και όχι πελατειακή. Ισότιμη και όχι μεροληπτική, όπως συμβαίνει σήμερα στο Δήμο λίμνης Πλαστήρα.

Απέναντι σε αυτούς που λένε «ο δήμος δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας» στεκόμαστε εμείς με ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δημιουργούμε συνθήκες για την τόνωση της απασχόλησης, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση της επιχειρηματικότητας, την Ανάπτυξη με όρους κοινωνικής οικονομίας.
Παρουσιάζουμε δέκα σημεία ουσιαστικών παρεμβάσεων:

1ον Δημιουργούμε Τοπικό Μητρώο Απασχόλησης για κάθε χωριό. Οφείλει η δημοτική αρχή να γνωρίζει πόσοι και ποιοι είναι οι άνεργοι, τί έκαναν στο παρελθόν, ποιες γνώσεις και δεξιότητες έχουν, το μεράκι και το ταλέντο τους. Οφείλει η δημοτική αρχή και πρέπει να γνωρίζει τους επαγγελματίες της περιοχής, την δυναμικότητά τους, τα προβλήματά τους και πως μπορεί η ίδια να στηρίξει αυτό το παραγωγικό ανθρώπινο δυναμικό.  

2ον Σχεδιάζουμε προγράμματα απασχόλησης στα οποία όλοι οι δημότες συμμετέχουν ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι με κριτήρια ψηφοθηρίας. Στηρίζουμε την αυτοαπασχόληση και την επιχειρηματικότητα, γι΄ αυτό δημιουργούμε:

α) Γραφείο Ανάπτυξης με σύμβουλο επενδύσεων, ο οποίος θα παρακολουθεί ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, θα αναζητά ευκαιρίες και θα ενημερώνει άμεσα δημότες και επιχειρηματίες για όλους τους τομείς παραγωγής.
β) Δημιουργούμε Γραφείο Τουρισμού, Εκπαίδευσης και Προβολής, με σκοπό την ενίσχυση όλων των επαγγελματιών, την εκπαίδευση και κατάρτιση αυτών, την προβολή των επιχειρήσεων χωρίς κόστος γι’ αυτούς.

3ον Δημιουργούμε πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων και επαγγελματιών για έργα του Δήμου που θα γίνονται είτε με αυτεπιστασία, είτε με υποχρέωση των εργολάβων να προσλαμβάνουν εργατοτεχνίτες από τον κατάλογο του Μητρώου Απασχόλησης σε έργα του Δήμου.

4ον Δημιουργούμε προγράμματα απασχόλησης ανέργων, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, με ειδική μέριμνα τους νέους και τις γυναίκες.

5ον Δημιουργούμε δεκάδες θέσεις μόνιμης και εποχικής απασχόλησης μέσα από την δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών (ΚΟΙΝΣΕΠ), είτε σε επίπεδο κοινότητας, είτε και δήμου, ανάλογα με την διαθεσιμότητα. Αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία, δίνουμε την δυνατότητα σε ανέργους και επαγγελματίες να εξασφαλίζουν εισοδήματα από πόρους που μέχρι σήμερα είναι ανενεργοί.
Παράδειγμα: Η εκμετάλλευση του δασικού πλούτου και των δασικών προϊόντων, όπως καυσόξυλα, πάσσαλοι περίφραξης, καστανόχωμα – φυτόχωμα, βιομάζα, κλπ, τα οποία θα πωλούν οι ίδιοι απευθείας στους αγοραστές ως παραγωγοί και έμποροι ταυτόχρονα.

Παράδειγμα άλλο: Δημιουργία συνεταιριστικών καστανεώνων στα χωριά που διαθέτουν δάση άγριας καστανιάς. Ο δήμος παραχωρεί την χρήση των δέντρων, υποστηρίζει επιστημονικά τον εμβολιασμό και την μετατροπή σε ήμερους καστανεώνες, εξασφαλίζει οδική πρόσβαση, διευκολύνει με αποφάσεις τους παραγωγούς. Προπαντός υποστηρίζει την ένταξη των ΚΟΙΝΣΕΠ στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, με σκοπό να αποκτηθεί εξοπλισμός και υποδομές για την ανάπτυξή τους.  
Παράδειγμα τρίτο: Δημιουργία συνεταιριστικών πάρκων άγριων θηραμάτων όπου εκτρέφονται αγριογούρουνα, λαγοί, ζαρκάδια, κλπ, σε φυσικές συνθήκες και διατίθενται για ελεγχόμενο κυνήγι. Ο δήμος παραχωρεί κατά χρήση τον χώρο, ανοίγει δρόμους, εξασφαλίζει νερό, υποστηρίζει πολιτικά και διοικητικά τις επενδύσεις.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά: Η ανάπτυξή τους όμως θα εξαρτηθεί από την δυναμική που θα αναπτύξουν οι ενδιαφερόμενοι. Η δημοτική αρχή θα συμπαρασταθεί σε κάθε ιδιώτη ή συνεταιρισμό που θα θελήσει να επενδύσει.

6ον Δημιουργούμε κτηνοτροφικά πάρκα, για να λυθεί το πρόβλημα αδειοδότησης των ποιμνιοστασίων, διότι από αυτό εξαρτώνται οι μελλοντικές επιδοτήσεις. Εξασφαλίζουμε βασικές προϋποθέσεις στους κτηνοτρόφους, όπως οδική πρόσβαση, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, υποστηρίζουμε σχέδια βελτίωσης παλαιών μονάδων, ενθαρρύνουμε την δημιουργία νέων κτηνοτροφικών μονάδων.

7ον Επενδύουμε στον πρωτογενή τομέα και την ενίσχυση της υπάρχουσας γεωργικής δραστηριότητας, την ανάδειξη νέων καλλιεργειών, αρωματικών φυτών, δενδροκαλλιεργειών, κ.ά. Μελετάμε την αξιοποίηση όλων των νερών για την δημιουργία τοπικών αρδευτικών, όπως λ.χ. τις πηγές Αγίου Γεωργίου Μορφοβουνίου, όπου η απερχόμενη δημοτική αρχή πριν από 20 χρόνια… «αξιοποίησε τουριστικά», πετώντας 15.000.000 δραχμές σε πλακοστρώσεις και παγκάκια, αντί να επενδύσει σε δεξαμενές και αρδευτικά δίκτυα!

8ον Επενδύουμε στον δευτερογενή τομέα, ενισχύοντας τις υπάρχουσες τοπικές επιχειρήσεις και ενθαρρύνοντας την δημιουργία νέων ατομικών ή συλλογικών επιχειρήσεων, όπου υπάρχει δυνατότητα. Δίνουμ

Ζωντανές κάμερες Fylakti

Μετεωρολογικός σταθμός Φυλακτής

Τσαμαντεϊκα Live Cam 3

Live Camera 3-Οικισμός Τσιαμαντέϊκα

Τσαμαντεϊκα Live Cam 3

Live Camera 4-Ρομποτική Τσιαμαντέϊκα

Ρομποτική Τσαμαντεϊκα Live Cam 4

Live Camera 5-Πλαζ Λίμνης Πλαστήρα

Πλαζ Λίμνης Πλαστήρα Live Cam 5

Live Camera 7-Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας

Live Camera 7-Κεντρική Πλατεία Καρδίτσας