Γιώργος Σακελλαρίου: Διαφορετικό διαχειριστικό πλαίσιο των λυμάτων του Δ. Λίμνης Πλαστήρα – Μια νέα πρόταση
- Πληροφοριακά Στοιχεία
- Κατηγορία: Δήμου Λίμνης Πλαστήρα
- Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018 19:12
Το έργο της αποχέτευσης των ακαθάρτων λυμάτων τωνοικισμών λεκάνης απορροής της λίμνης Πλαστήρα αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας των υδάτων της λίμνης Πλαστήρα,η οποία αποτελεί ένα ευαίσθητο υδάτινό σώμα, καθώς καλείται να ικανοποιήσει πολλές χρήσεις νερού (ύδρευση της πόλης της Καρδίτσας και μεγάλου τμήματος του Ν.Καρδίτσας, ύδρευση οικισμών λίμνης Πλαστήρα, οικοτουριστικές χρήσεις κλπ).
Του Γιώργου Σακελλαρίου – Υποψηφίου Δημάρχου Δήμου Λίμνης Πλαστήρα
Εδώ πρέπει να τονίσουμε, ότι το έργο που εδώ και περίπου 8 χρόνια ήταν ενταγμένο και αποτελεί ένα από τα πλέον δαπανηρά σε επίπεδο χώρας σε Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, έρχεται ακριβώς να απαντήσει στην αδήριτη ανάγκη αναβάθμισης του περιβάλλοντος της λίμνης Πλαστήρα, προσφέροντας ένα σύγχρονο πλαίσιο συλλογής και διαχείρισης των αστικών λυμάτων. Συνοπτικά περιλαμβάνει το εσωτερικό δίκτυο λυμάτων οικισμών και αγωγούς μεταφοράς λυμάτων σε μία νέα υπό κατασκευή Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και μια μικρότερης δυναμικότητας.
Δίχως αυτή τη στιγμή να θέλουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες καθυστερήσεων, όπως τυχόν προβλημάτων των οριστικών μελετών βάσει των οποίων δημοπρατήθηκαν τα έργα, με αυτό το δημοσίευμα θέτουμε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά στο λειτουργικό κόστος του έργου, αν φυσικά ολοκληρωθεί όπως περιγράφεται με το υπάρχον τεχνικό σχέδιο.
Οι δημότες της λίμνης Πλαστήρα θα κληθούν να πληρώσουν το λειτουργικό κόστος μιας νέας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) καθώς και των περιοδικών συντηρήσεων του δικτύου ακαθάρτων, ένα ποσό που δεν θα είναι καθόλου ευκαταφρόνητο με βάση την εμπειρία από άλλα οργανωμένα συστήματα. Ιδίως το λειτουργικό κόστος της ΕΕΛ που αναλόγου μεγέθους δήμοι την παραδίδουν σε ιδιώτες, πιθανόν να είναι μακροπρόθεσμα δυσβάσταχτο για τους δημότες μας.
Αντιθέτως, σε αντικατάσταση της υπό κατασκευή νέας ΕΕΛ που είχε σημαντικά προβλήματα περιβαλλοντικών αδειοδότησεων, θα μπορούσε με παρόμοιο οικονομικό κόστος να μεταφέρουμε τα λύματα στην νέα ΕΕΛ Μουζακίου, η οποία έχει ήδη κατασκευαστεί και λειτουργεί και με βάση τα δεδομένα σχεδιασμού της θα μπορούσε να διαχειριστεί με ασφάλεια το σύνολο των λυμάτων του δήμου μας. Η λύση ακύρωσης της κατασκευής ξεχωριστής ΕΕΛ λίμνης Πλαστήρα (Ράχης Κρυονερίου) και μεταφοράς των λυμάτων στην υφιστάμενη ΕΕΛ Μουζακίου είναι μια λύση οικονομικά συμφέρουσα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και το κυριότερο είναι ασυγκρίτως προτιμότερη περιβαλλοντικά, θα ικανοποιήσει δε και τις εύλογες ανησυχίες του συνόλου των κατοίκων ενός ζωντανού χωριού, όπως είναι το Κρυονέρι, που αντιδρούν δικαιολογημένα στην κατασκευή της.
Να τονίσουμε εδώ ότι η λύση ακύρωσης της κατασκευής ξεχωριστής ΕΕΛ λίμνης Πλαστήρα και μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ Μουζακίου αφορά στο σύνολο σχεδόν το Νομό Καρδίτσας, αφού η λίμνη Πλαστήρα, χαρακτηρισμένη ως ταμιευτήρας πόσιμου νερού, υδρεύει πάνω από 100.000 κατοίκους.
Η συγκεκριμένη τεχνική τροποποίηση είναι κρίσιμό να τεθεί από τώρα στους επίσημους φορείς χρηματοδότησης και να τη διαχειριστεί μια νέα δημοτική αρχή, καθώς είναι δεδομένο ότι η απερχόμενη διοίκηση του δήμου απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί ένα έργο τόσης σπουδαιότητας,παραμένοντας μόνο σε επικοινωνιακές κορώνες και αδυνατώντας να επέμβει δραστικά στις προκλήσεις τόσο σημαντικών έργων.